Principal Asset Management membawa inisiatif global Giving Chain ke rantau ASEAN

Principal Asset Management membawa inisiatif global Giving Chain ke rantau ASEAN

Principal Asset Management Berhad Group berbesar hati membawa inisiatif Giving Chain global ke rantau ASEAN. Usaha bantuan Covid-19 yang berasaskan komuniti bertujuan untuk membantu mereka yang memerlukan dan memberi inspirasi kepada orang lain untuk turut serta dalam usaha ini. Inisiatif Giving Chain secara langsung membantu mereka yang mengalami kesulitan kewangan akibat pandemik dengan menyediakan makanan, alat aktiviti keluarga, dan pembayaran langsung.

Di Malaysia, pada bulan suci Ramadan, Principal setia bersama PERTIWI Soup Kitchen, sebuah organisasi tidak berasaskan keuntungan yang menyediakan 10,000 makanan untuk meringankan beban rakyat Malaysia yang hidup dalam kemiskinan bandar dan perniagaan tempatan terutamanya perusahaan kecil dan sederhana yang menghadapi cabaran masalah ekonomi. Principal memberikan sumbangan wang tunai RM50,000 kepada PERTIWI Soup Kitchen dalam usaha itu.

Principal juga telah menyumbang pakej makanan sejak awal PKP hingga 14 April kepada semua kakitangan perubatan Hospital Kuala Lumpur beserta 1,743 sumbangan makanan kepada pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia bagi membantu kelangsungan hidup mereka. Secara ringkas, pihak Principal di Malaysia telah menyumbang sekitar RM200,000 untuk #TheGivingChain.

Menurut Munirah Khairuddin, Ketua Pegawai Eksekutif Pengurusan Aset Utama untuk Malaysia,

“Ini melangkaui tanggungjawab sosial korporat (CSR) pihak kami. Kami komited untuk membantu golongan kurang bernasib baik dan peniaga, melindungi dan membina keselamatan kewangan dengan menyokong perniagaan tempatan dan diharapkan dapat memberi inspirasi kepada individu-individu lain untuk saling membantu – menjalin kekeluargaan yang lebih kuat kerana kita sama-sama melalui masa-masa yang mencabar bersama. “

Di peringkat global, kerjasama Principal dan Principal Foundation untuk membantu pelanggan, masyarakat, dan perniagaan dianggarkan berjumlah lebih dari USD25 juta. Principal and Principal Foundation bekerjasama dengan perniagaan tempatan dan organisasi ‘non-profit’ di lebih daripada 30 negara di seluruh dunia untuk membantu individu dan keluarga.

Di Indonesia, bungkusan makanan dihantar kepada pekerja perubatan di barisan depan yang bertungkus lumus menumpaskan COVID-19, terutama di Jakarta dan sekitarnya. Pada bulan lalu, Indonesia menyumbangkan 15,000 makanan, makanan ringan, dan minuman kepada pekerja perubatan di 10 hospital di Jakarta, serta di Semarang dan Gorontalo.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Principal dan usahanya, kunjungi www.principal.com.my, PrincipalAssetMY atau hubungi 603-7718 3100.

 

Share via
Copy link