Berapa Bilion Malaysia Rugi Akibat Skandal 1MDB?

Share it
Berbilion Ringgit Denda Dikenakan Kepada Institusi Yang Terlibat Dengan Penyelewengan Wang 1MDB

Skandal 1MDB merupakan salah satu skandal kewangan terbesar di dunia. Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin pernah menyatakan bahawa salah satu penyebab kejatuhan Barisan Nasional adalah disebabkan isu penyelewengan dana 1MDB dan nada yang serupa turut diungkapkan oleh Ahli Parlimen Padang Rengas, Nazri Aziz.

Pepatah Melayu ada menyebut, ” bangkai gajah tidak dapat ditutup dengan nyiru “. Situasi yang serupa menyelubungi 1MDB setelah gabungan Pakatan Harapan mengambilalih Putrajaya. Beberapa tindakan mahkamah mula diambil termasuklah isu penyelewengan wang Kumpulan Wang Pekerja oleh SRC International, sebuah anak syarikat 1MDB.

Selain itu, kes-kes lain yang melibatkan syarikat kekayaan negara itu adalah tuduhan meminda laporan audit 1MDB selain dakwaan bekas Perdana Menteri, Najib Razak memperoleh suapan RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan penggubahan wang haram.

Isu 1MDB telah mendapat perhatian luas masyarakat dunia melalui pendedahan oleh Wall Street Journal. Akhbar perniagaan, The Edge yang beroperasi di Malaysia pula pernah digantung permit penerbitannya kerana membuat liputan yang meluas terhadap skandal kewangan ini.

Meskipun mendapat perhatian luas masyarakat antarabangsa, skandal ini bukanlah isu besar buat segelintir penduduk tempatan yang lebih cakna mengenai isu-isu ” bread and butter ‘ walaupun krisis 1MDB memberi kesan yang begitu besar buat negara.

Antara Kegunaan Wang 1MDB Yang Diselewengkan

Berapa Kerugian 1MDB?

Menurut artikel yang dikeluarkan oleh Pengarah Bahagian Pencegahan Penggubahan Wang Haram Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, aset-aset 1MDB yang telah berjaya ditemui semula adalah sebanyak 45% ataupun bersamaan dengan RM21 bilion.*

*Berdasarkan rencana Understanding Illegal Money Laundering and Assets Recovery Strategy yang ditulis oleh Pengarah Bahagian Anti-Penggubahan Wang Haram, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia

Dalam erti kata lain, keseluruhan aset 1MDB yang telah disonglap sebelum ini adalah sekitar RM46.6 bilion. Jumlah ini bukanlah kecil buat Malaysia. Sebagai perbandingan, peruntukan Bantuan Keluarga Malaysia untuk tahun hadapan hanyalah sekitar RM8.2 bilion, 17% daripada keseluruhan kos kerugian 1MDB.

Bahkan wang kerugian 1MDB ini juga lebih besar daripada keseluruhan jaminan pinjaman pendidikan PTPTN yang berjumlah RM40 bilion pada tahun ini.

Hutang-Hutang Yang Dijamin Kerajaan

Aset Yang Dipulangkan Kembali……

Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat ( DoJ ) setakat ini telah mengembalikan lebih kurang $1.2 bilion aset-aset 1MDB yang telah dicuri kepada Kerajaan Malaysia. Menurut DoJ, antara aset-aset yang dibeli menggunakan dana 1MDB adalah rumah mewah di Beverly Hills, New York dan London selain kapal pelayaran mewah Equanimity.

Wang rakyat Malaysia itu juga turut digunakan untuk membuat pembelian terhadap lukisan oleh Monet dan Van Gogh. Selain itu, filem The Wolf of Wall Street arahan Martin Scorsese yang dibintangi oleh Leonardo DiCaprio serta Margot Robbie turut dibiayai menggunakan dana 1MDB yang diseleweng.

Tok dalang disebalik skandal ini, Jho Low turut menggunakan dana 1MDB ini untuk mengambil hati model Victoria Secret terkenal, Miranda Kerr apabila Jho Low menghadiahkan barang kemas serta pialo telus cahaya kepada beliau.

Laporan akhbar pada tahun 2017 mendedahkan bahawa Miranda telah pun mengembalikan barang kemas tersebut kepada pihak berkuasa Amerika Syarikat setelah tindakan mula diambil oleh DoJ disana.

Terbaru, seorang lagi model Hollywood terkenal yang pernah muncul di dalam klip video Blurred Lines, Emily Ratajkowski mendedahkan pernah dibayar $25,000 oleh Jho Low untuk menemaninya ke acara Super Bowl.

Berapa Lagi Hutang 1MDB Yang Ditanggung Kerajaan Malaysia?

Kerajaan Menanggung Jaminan Pinjaman 1MDB Sebanyak RM32 Bilion

Mengikut laporan tinjauan fiskal yang diterbitkan oleh Kementerian Kewangan, hutang 1MDB yang dijamin kerajaan adalah sebanyak RM32 bilion. Pada tahun hadapan, Kerajaan Malaysia dijangka perlu membayar sekitar RM1.7 bilion faedah ke atas hutang 1MDB.

Kementerian Kewangan juga mendedahkan bahawa Kerajaan Malaysia telah mengeluarkan sebanyak RM12.8 bilion bagi memenuhi komitmen pinjaman 1MDB sehingga September lalu.

Komitmen hutang yang membelenggu 1MDB ini juga telah menyebabkan Bank Negara Malaysia terpaksa membeli tanah bersebelahan dengan Sasana Kijang daripada Kementerian Kewangan pada nilai RM2 bilion bagi membolehkan kerajaan membayar pinjaman 1MDB.

Pampasan Penyelesaian Yang Dibayar oleh Pihak Yang Terlibat Dengan Skandal 1MDB

Goldman Sachs Bayar $3.9 Bilion Penyelesaian Kepada Kerajaan Malaysia

Susulan keterlibatan Goldman Sachs di dalam skandal ini, syarikat kewangan berpangkalan di Amerika Syarikat ini telah terpaksa membayar pampasan penyelesaian kepada kerajaan Malaysia sebanyak $3.9 bilion.

Goldman Sachs merupakan bank yang bertanggungjawab melaksanakan penerbitan bon 1MDB dimana bank tersebut meraih $600 juta keuntungan melalui yuran yang dikenakan terhadap 1MDB. Dalam masa yang sama, sebahagian besar dana yang diraih melalui penerbitan bon tersebut diselewengkan oleh Jho Low.

Di Malaysia, AmBank yang turut terpalit dengan skandal ini turut bersetuju membayar pampasan penyelesaian sebanyak RM2.83 bilion, hampir bersamaan dengan 30% modal pasaran syarikat berkenaan.

Dua syarikat audit terkemuka dunia, Deloitte dan KPMG turut membayar pampasan $80 juta susulan penglibatan mereka di dalam skandal membabitkan 1MDB.

Skandal Kewangan Terbesar Di Dunia

Largest Kleptocracy Case to Date “. Itu petikan tajuk berita yang digunakan oleh Biro Penyiasatan Persekutuan ( FBI ) di dalam menggambarkan magnitud skandal 1MDB ini.

Modus operandi 1MDB juga berbeza dengan penyelewengan di negara-negara lain membabitkan pemimpin negara. Pada kebiasaannya, wang atau hasil negara yang diperoleh disonglap oleh pemimpin-pemimpin korup untuk kegunaan peribadi mereka.

Tetapi di dalam kes 1MDB, dana yang dicuri diambil daripada pinjaman bank dimana rakyat Malaysia lah yang perlu membayar balik pinjaman wang yang diselewengkan ini di kemudian hari.

**Kementerian Kewangan menyatakan di dalam tinjauan fiskal 2022 bahawa RM18.2 bilion aset yang berkait dengan 1MDB telah dirampas atau dikembalikan