Bank Negara Raih RM12.8 Bilion Keuntungan Bersih Pada Tahun 2021, Beri Dividen RM5 Bilion Kepada Kerajaan

Share it
Bank Negara rekodkan keuntungan bersih sebanyak RM12.8 bilion

Laporan Tahunan Bank Negara Malaysia 2021 menunjukkan bahawa entiti berkenaan menjana sebanyak RM12.8 bilion keuntungan bersih pada tahun 2021 dengan pendapatan keseluruhan sebanyak RM14.7 bilion.

Keuntungan bersih yang direkodkan Bank Negara pada tahun lalu 25% lebih tinggi berbanding RM10.2 bilion keuntungan bersih yang dicatatkan pada tahun 2020.

Bagi tahun kewangan 2021, Bank Negara Malaysia akan mengagihkan dividen sebanyak RM5 bilion kepada Kerajaan setelah membayar RM4 bilion dividen bagi tahun 2020.

Ekonomi dijangka berkembang diantara 5.3% hingga 6.3%

Serentak dengan laporan Tinjauan Ekonomi & Monetari untuk separuh kedua 2021, Bank Negara telah menyemak semula unjuran pertumbuhan ekonomi untuk tahun ini dari 5.5%-6.5% sebelum ini kepada 5.3%-6.3%.

Permintaan luar yang tinggi serta pembukaan semula ekonomi negara dijangka menjadi pemacu pertumbuhan untuk tahun ini. Namun demikian, konflik geopolitik serta ketidaktentuan pandemik Covid-19 masih lagi menjadi cabaran utama yang mampu merencatkan pemulihan ekonomi negara.

Purata kenaikan inflasi pula dijangka berlegar diantara 2.2% hingga 3.2% untuk tahun 2022 berbanding 2.5% pada tahun lalu.

Paras hutang isi rumah pada Disember 2021 menurun dari 89.6% berbanding KDNK pada Jun 2021 kepada 89.0%. Sebahagian besar daripada hutang isi rumah rakyat Malaysia melibatkan pinjaman perumahan iaitu sebanyak 58% diikuti pembiayaan peribadi ( 13% ) dan pembiayaan kereta ( 12% ).

58% daripada keseluruhan pinjaman isi rumah melibatkan pinjaman perumahan

Menurut bancian yang dijalankan oleh Bank Negara, 48% responden menyatakan mereka akan mengekalkan perbelanjaan mereka seperti mana perbelanjaan yang dilakukan mereka ketika sebelum pandemik. 25% lagi menyatakan mereka akan berbelanja pada kadar yang lebih tinggi berbanding perbelanjaan sebelum pandemik mereka.

Laporan Bank Negara turut menyentuh isu harga rumah yang semakin meruncing. Menurut data terbaru, harga rumah penengah di Malaysia telah meningkat dari 4.1 kali kepada 4.7 kali pada tahun 2021 berbanding pendapatan penengah isi rumah.

Di Malaysia, hanya rumah di Melaka sahaja yang dianggap mampu milik kerana mempunyai harga rumah penengah dibawah tiga kali ganda pendapatan penengah isi rumah.

Peningkatan pendapatan yang perlahan antara faktor yang menyebabkan isu ini semakin tidak dapat ditangani. Dari tahun 2014 hingga 2020, pendapatan isi rumah hanya tumbuh 2.1% secara tahunan tatkala harga rumah meningkat 4.1%.

Rumah di Malaysia menjadi semakin tidak mampu milik

Selain daripada itu, orang ramai juga tidak mampu memiliki rumah kerana kadar hutang yang telah pun tinggi. Seramai 65% daripada mereka yang berminat untuk membeli rumah telah pun mempunyai pinjaman kenderaan ataupun pembiayaan peribadi sekaligus menyebabkan mereka tidak layak untuk memohon pinjaman perumahan.

Data Bank Negara turut menunjukkan rata-rata isi rumah di Malaysia tidak mempunyai simpanan yang mencukupi. 76% isi rumah di Malaysia hanya mempunyai simpanan kecemasan yang hanya mampu menampung kurang daripada tiga bulan perbelanjaan bulanan.

Laporan Tahunan Bank Negara Malaysia 2021 boleh diakses [ disini ]