Lima Sebab Mengapa Isu Jalan ‘Jem’ Sukar untuk Diselesaikan

Share it

‘Pergi gelap, balik pun gelap’

Begitulah realiti yang perlu ditempuh hampir setiap hari oleh pekerja-pekerja, terutamanya yang bekerja di sekitar Lembah Klang. Perjalanan yang secara kebiasaannya memakan masa belasan atau puluhan minit sahaja, bertukar ngeri menjadi berjam-jam di atas jalan raya disebabkan kesesakan trafik yang melampau. Isu jalan ‘jem’ ini saban tahun seperti tiada penyelesaian, sehingga menyebabkan pengguna jalan raya terpaksa redha sahaja dengan apa yang berlaku.

Terperangkap dalam kesesakan jalan raya untuk tempoh yang begitu lama bukan sahaja mengakibatkan kos dari segi wang ringgit dan masa, bahkan boleh menjejaskan produktiviti di tempat kerja. Bayangkan terpaksa menempuh jalan ‘jem’ berjam-jam di atas jalan raya, diuji pula dengan sikap-sikap pemandu yang kurang berhemah, siapa sahaja yang masih bersemangat untuk meneruskan kerja dengan penuh bermotivasi?

Menurut sebuah kajian yang dijalankan oleh Fakulti Sains Gunaan UiTM Shah Alam, pekerja di Lembah Klang menghabiskan masa sekurang-kurangnya dua jam sehari, bersamaan 44 jam sebulan akibat terperangkap dalam jalan ‘jem’. Seorang pekerja di Lembah Klang juga dianggarkan kerugian produktiviti bernilai RM308 sebulan disebabkan kesesakan trafik.

Di Malaysia, isu kesesakan trafik semakin memburuk sejak kebelakangan ini terutamanya selepas pandemik Covid-19 melanda. Persoalannya, mengapa masalah jalan jem ini sukar diselesaikan meskipun isu seringkali dibangkitkan oleh orang ramai?

Kekurangan Sistem Pengangkutan Awam yang Efisien

Punca terbesar kepada isu kesesakan trafik ini adalah disebabkan ketiadaan sistem pengangkutan awam yang efisien di Lembah Klang untuk menghubungkan para pekerja dari rumah mereka ke tempat kerja. Meskipun pelbagai projek pengangkutan awam seperti KTM, LRT, Monorel, MRT dan ERL telah dibina sejak beberapa dekad yang lepas, sistem pengangkutan awam di Lembah Klang masih dibelenggu banyak masalah melibatkan penyelenggaraan, jadual pergerakan yang tidak menentu, tahap accessibility (terutamanya buat warga OKU dan warga emas) yang meragukan serta pelbagai lagi masalah lain.

Budaya penyelenggaraan di Malaysia yang suka menunggu ‘biar rosak dahulu, kemudian baru baiki’ menyebabkan perkhidmatan pengangkutan awam yang tersedia sering tidak berfungsi walaupun dibina dengan begitu baik dan cantik pada awalnya.

Frasa ‘preventive maintenance culture’ seolah-olah tidak wujud dalam kamus syarikat-syarikat yang mengoperasikan sistem pengangkutan awam di negara ini. Keadaan ini semakin memburuk terutamanya bagi pengguna laluan LRT Kelana Jaya yang sering kali menghadapi masalah tren.

Perancangan pembangunan sistem pengangkutan awam di Malaysia juga tidak rapi. Perkhidmatan MRT1 yang mempunyai 29 buah stesen sejauh 42km misalnya, meletakkan sasaran seramai 442,000 penumpang setiap hari. Namun sejak dilancarkan pada 2017, jumlah penumpang tertinggi yang pernah direkodkan hanyalah seramai 204,821 penumpang pada tahun 2019, 54% lebih rendah berbanding sasaran yang ditetapkan.

Alternatif lain pengangkutan awam seperti perkhidmatan Bus Rapid Transit (BRT) langsung tidak mendapat tempat dalam kalangan pembuat dasar di Malaysia. Sistem ini yang telah digunapakai di pelbagai negara seperti UK, Perancis, Thailand, Vietnam dan Indonesia telah terbukti berkesan dari pelbagai sudut.

Secara teorinya, kos mengendalikan perkhidmatan BRT adalah jauh lebih murah kerana Kerajaan hanya perlu menyediakan jalan khas buat bas untuk bergerak. Kos penyelenggaraan bas juga jauh lebih murah berbanding menyelenggara tren yang kadang kala memerlukan kepakaran khas dari luar. Bas juga lebih ‘licik’ dalam mengambil penumpang di ceruk-ceruk ‘kampung’ sekaligus menyelesaikan isu ‘last-mile connectivity‘.

*Masalah teknikal yang dihadapi LRT Laluan Kelana Jaya yang tergendala selama lima hari pada November lalu memerlukan kepakaran dari Toronto, Kanada dan Istanbul, Turki untuk diselesaikan

Namun apa yang tidak kena dengan BRT? BRT berkemungkinan besar tidak mendapat perhatian pemimpin-pemimpin terdahulu kerana tidak memberikan keuntungan tinggi buat rakan-rakan pemaju mereka yang telah membangunkan pelbagai projek di sekitar jajaran laluan MRT. Tidak hairanlah projek BRT Lebuhraya Persekutuan yang pernah dirancang dahulu telah dibatalkan pada tahun 2017

Terlalu Banyak Lebuhraya yang Dibina

Sejak sekian lama, Kerajaan telah menganugerahkan pelbagai konsesi bernilai jutaan ringgit kepada kontraktor-kontraktor swasta bagi membina lebuhraya di sekitar Lembah Klang. Syarikat-syarikat besar seperti Gamuda umpamanya pernah mengendalikan beberapa lebuhraya utama seperti KESAS dan SMART.

PLUS Malaysia Berhad dimiliki oleh Khazanah dan KWSP

Syarikat tersenarai lain, IJM pula mengendalikan NPE, Besraya dan LEKAS manakala Ekovest dan Maju Holdings masing-masing memegang konsesi untuk lebuhraya DUKE dan MEX. Bukan itu saja,  banyak konsesi lebuhraya lain seperti PLUS dan PROLINTAS dipegang oleh entiti-entiti berkaitan Kerajaan seperti Khazanah Nasional, KWSP dan PNB.

Menyediakan pengangkutan awam yang efisien boleh diibaratkan sebagai satu langkah ‘rock the boat‘ yang boleh menjejaskan status quo syarikat-syarikat ini. Kenapa perlu galakkan penggunaan pengangkutan awam jika kita boleh menjana wang hasil dari kutipan tol?

Akhirnya…. rakyat juga yang mendapat pulangan dividen…….

Dasar Kerajaan Menyebabkan Terlalu Banyak Kereta Dijual Saban Tahun

1.76 juta kenderaan baru didaftarkan pada tahun 2020 hingga 2022

Secara konsistennya, lebih setengah juta kereta terjual di Malaysia setiap tahun sejak 2010 sehingga 2022, memetik data Persatuan Automobil Malaysia (AAM). Tahun 2022 menyaksikan jumlah kenderaan yang terjual di negara ini melepasi 700,000 unit setahun buat pertama kali dalam sejarah.

Di satu sudut, perkara ini mungkin satu berita baik buat industri automotif yang bertapak di Malaysia, baik jenama tempatan mahupun asing. Namun di satu sudut yang lain perkara ini melambangkan kegagalan pembuat dasar dalam menyediakan sistem pengangkutan awam yang cekap sehingga menyebabkan para pekerja lebih rela meminjam daripada bank untuk membeli kereta masing-masing dan menempuh ‘jem’ daripada menaiki pengangkutan awam yang tersedia.

Dasar pengindustrian berskala besar yang digerakkan Kerajaan terhadap industri automotif negara semasa era 1980an hingga 1990an telah melahirkan beberapa jenama kereta tempatan seperti PROTON dan PERODUA yang terus menjadi pilihan rakyat Malaysia sehingga kini.

Pada ketika itu, Kerajaan telah menyuntik dana berbillion ringgit serta menjalinkan kerjasama dengan jenama-jenama kereta ternama Jepun seperti Mitsubishi untuk menjayakan agenda kereta nasional pertama mampu milik untuk rakyat Malaysia. Situasi ini telah menyebabkan Kerajaan mempunyai kepentingan besar di dalam industri automotif tempatan.

Pegangan dalam PROTON pada asalnya dimiliki oleh entiti-entiti tempatan seperti Khazanah Nasional dan DRB-HICOM. Namun pada tahun 2017, DRB-Hicom yang mengawal keseluruhan pegangan PROTON ketika itu menjual 49.9% kepentingan mereka kepada Geely Automobile Holdings.

Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan seperti PNB mempunyai kepentingan besar di dalam syarikat PERODUA

Manakala, pegangan di dalam PERODUA dimiliki sebahagian besar oleh PNB melalui UMW Corporation dan pegangan terus mereka ke atas PERODUA.

*PNB mengawal 43.8% kepentingan di dalam UMW Corporation

Bagi memastikan industri automotif tempatan terus mendapat kelebihan, Kerajaan turut mengenakan cukai import yang tinggi terhadap kereta-kereta import bagi terus merangsang permintaan kereta jenama tempatan. Dasar-dasar Kerajaan sebegini, ditambah dengan polisi-polisi lain seperti pemberian pengecualian cukai jualan SST telah menyebabkan semakin banyak kereta berada di atas jalan raya.

Pada asalnya, pengecualian cukai jualan SST ini dilancarkan pada Jun 2020 di bawah inisiatif Penjana untuk menyokong industri automotif negara yang turut terjejas akibat pandemik COVID-19 ketika itu. Namun begitu, insentif ini masih diteruskan sehingga 31 Mac 2023 walaupun keadaan ekonomi dan jualan kereta sudah semakin pulih.

Keadaan ini memburukkan lagi isu kesesakan trafik di negara kita. Bagi tempoh tiga tahun dari tahun 2020 hingga 2022, terdapat penambahan 1.76 juta bilangan kenderaan baru di atas jalan raya Malaysia.

Sebagai perbandingan, bilangan kelahiran hidup di Malaysia pada tahun 2021 hanyalah 439,744 bayi, jauh lebih rendah berbanding angka purata tahunan 586,000 kenderaan baru yang didaftarkan di Malaysia dari tahun 2020 hingga 2022

Dalam masa yang sama, pemberian subsidi petrol secara universal sejak sekian lama juga menyebabkan isu kesesakan trafik ini saban tahun terus memburuk kerana petrol boleh dibeli dengan harga yang murah. Sekiranya berada di negara-negara lain, harga petrol kebiasaannya dicukaikan bagi menggalakkan pengguna untuk menggunakan pengangkutan awam.

Pembangunan antara Negeri yang Tidak Sekata Menyebabkan Segalanya Tertumpu di Lembah Klang

Meskipun pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (1971-1990) berjaya menurunkan kadar kemiskinan di seluruh negara, menurunkan jurang pendapatan antara kaum serta meramaikan lagi penyertaan kaum Bumiputera dalam pekerjaan-pekerjaan profesional, hakikatnya sehingga kini Malaysia tetap dibelenggu masalah pembangunan yang tidak sekata antara negeri.

Dalam tempoh beberapa dekad selepas negara berjaya mencapai Kemerdekaan, terlalu banyak projek pembangunan yang ditumpukan di Lembah Klang semata-mata. Boleh dikatakan sebahagian besar pelaburan dan peluang pekerjaan dialirkan ke Selangor dan Kuala Lumpur.

Berbeza dengan negeri-negeri lain yang tidak banyak menerima pelaburan sekaligus menyebabkan bilangan pekerjaan profesional dan bergaji tinggi menjadi terhad. Jika ada sekalipun, gaji yang ditawarkan adalah sangat rendah.

Sebagai contoh, purata gaji yang diterima seorang pekerja di Kelantan ialah sebanyak RM2,543 pada tahun 2021. Gaji tersebut hampir 40% lebih rendah berbanding pekerja di Selangor (RM3,543).

Kesannya, migrasi bandar berlaku dengan sangat pesat ke Lembah Klang sehingga ke hari ini. Rakyat Malaysia dari serata negara, bahkan dari wilayah Sabah dan Sarawak, berduyun-duyun datang ke Lembah Klang untuk mencari pekerjaan dan memulakan kehidupan mereka di situ.

Polisi yang terlalu memfokuskan kepada pembangunan di Lembah Klang telah menyebabkan Lembah Klang begitu padat dengan para pekerja yang rata-ratanya memiliki kenderaan masing-masing untuk ke tempat kerja.

Keengganan Majikan untuk Melaksanakan Bekerja dari Rumah (WFH)

Ketika COVID-19 merebak dengan sangat dahsyat, banyak majikan tiada pilihan lain selain terpaksa menyuruh pekerja mereka bekerja dari rumah (WFH). Namun apabila COVID-19 sudah semakin reda, majikan-majikan ini mengarahkan pekerja-pekerja mereka untuk kembali ke pejabat.

Walaupun tidak dapat dinafikan hadir bekerja di pejabat secara fizikal itu lebih baik dari segi kelancaran bekerja, pergaulan sosial serta pemantauan prestasi kerja, majikan mungkin boleh mempertimbangkan untuk membenarkan pekerja bekerja dari rumah bagi mengurangkan kos masa dan tenaga yang perlu ditanggung para pekerja akibat terperangkap dalam kesesakan trafik untuk hadir ke pejabat setiap pagi.

Lebih-lebih lagi apabila pandemik COVID-19 telah membuktikan sebenarnya tiada masalah pun untuk sebahagian jenis pekerjaan, terutamanya yang bekerja di pejabat, untuk terus dilaksanakan dari rumah.

Menurut sebuah kajian yang dijalankan penyelidik-penyelidik daripada National Bureau of Economic Research (NBER) baru-baru ini, seorang pekerja di Malaysia berpotensi menjimatkan masa perjalanan ke tempat kerja sebanyak 69 minit sehari sekiranya dia bekerja dari rumah.

Pindaan terbaru Akta Kerja 1955 ada menyentuh mengenai aturan bekerja secara fleksibel

Baru-baru ini juga Kerajaan telah meluluskan pindaan Akta Kerja 1955 yang antaranya membenarkan aturan kerja secara fleksibel dipohon oleh pekerja kepada majikan. Namun begitu, sejauh manakah pindaan baharu ini dilayan oleh para majikan, masih terlalu awal untuk dibincangkan.

Mungkin ramai dalam kalangan majikan tidak nampak WFH ini sebagai satu alternatif yang boleh dipertimbangkan kerana mereka sendiri tidak perlu bersusah payah menempuh ‘jem’ ke tempat kerja. Umum diketahui kebanyakan ‘bos-bos’ di Malaysia ini mempunyai pemandu peribadi yang menghantar mereka ke tempat kerja dan pulang ke rumah.

Otak ‘Jem’ Memikirkan Jalan ‘Jem’

Mungkin ramai dalam kalangan pekerja di Lembah Klang merasa mual dan ‘jem’ otak untuk terus-menerus membincangkan isu jalan ‘jem’ ini yang tampak seperti tiada solusi selama berpuluh tahun. Namun begitu, keputusan sebenarnya terletak pada pihak Kerajaan untuk merancang, melaksanakan, serta yang paling penting memantau pelaksanaan polisi supaya kekal efektif untuk menangani isu kesesakan trafik ini.

Sekiranya polisi yang efektif dapat digerakkan sudah tentu pekerja-pekerja di Lembah Klang tidak perlu lagi menanggung kos wang, masa dan tenaga yang berharga untuk dihabiskan semata-mata di atas jalan raya.