Persoalan tentang Lesen Penerbangan AirAsia

Pengumuman oleh Mavcom mengenai pembaharuan lesen penerbangan AirAsia (Air Service Licence) pada bulan lepas agak memeranjatkan.

Ini kerana Mavcom hanya memberi AirAsia lesen untuk beroperasi selama 6 bulan sahaja, dari 1 Oktober 2022 hingga 31 Mac 2023. Jika AirAsia memenuhi syarat syarat tertentu yang ditetapkan oleh Mavcom sebelum 31 Disember 2022, barulah agensi penguatkuasa tersebut memberi lanjutan 6 bulan kepada AirAsia sehingga 30 September 2023.

Pengumuman ini harus menjadi peringatan kepada semua syarikat syarikat penerbangan lain supaya sentiasa memenuhi garis panduan dan syarat ketat yang ditetapkan oleh Mavcom.

Namun apa yang lebih merisaukan, Mavcom tidak memberi penjelasan lanjut tentang apakah syarat-syarat yang mesti dipenuhi oleh AirAsia sebelum hujung tahun ini aga mereka dapat diberi lanjutan lesen dengan lebih lama. Syarikat penerbangan lain nampaknya tidak mengalami masalah sebegini.

Apakah syarat-syarat tersebut? Adakah ia berkenaan operasi? Adakah ia mengenai prosedur keselamatan? Adakah ia mengenai status kewangan? Adalah penting untuk orang ramai menyedari tentang perkara penting ini kerana keselamatan penumpang bukan perkara remeh.

Lagi pula, apakah yang akan berlaku jika penumpang sudah membeli tiket untuk perjalanan selepas 31 Mac 2023 dan AirAsia tidak dapat mematuhi syarat-syarat Mavcom tersebut?

Sepatutnya Mavcom perlu memberi pencerahan untuk meredakan kebimbangan para penumpang berkenaan pembaharuan lesen bersyarat ini. Apa sebenarnya syarat-syarat yang AirAsia gagal penuhi selama ini?

Kita semua maklum, ini bukan kali pertama AirAsia melanggar syarat dan prosedur yang ditetapkan. Di bulan Ogos 2020, pengawal selia penerbangan DGCA di India menggantung dua eksekutif kanan AirAsia India untuk tempoh tiga bulan akibat “pelanggaran keselamatan”.

Dalam bulan Ogos 2019 pula, diberitakan bahawa Mavcom bakal mendenda AirAsia kerana mungkin melanggar Kod Perlindungan Pengguna Penerbangan Malaysia 2016 (MACPC) setelah mengenakan bayaran pemprosesan kepada pelanggan apabila menggunakan kad kredit atau perbankan dalam talian.

Isu lesen ASL ini merupakan masalah terbaharu yang dihadapi AirAsia sejak beberapa tahun lalu, di mana antara lainnya termasuk masalah berkaitan pembatalan penerbangan, bayaran balik yang tidak dapat diselesaikan, sistem tempahan dalam talian yang tidak efisien, penangguhan penerbangan, dsb.

Oleh sebab itu, baru baru ini Mavcom mengeluarkan kenyataan yang menegur syarikat syarikat penerbangan kerana gagal memberi perhatian kepada aduan pelanggan, di mana angka yang mereka terima telah meningkat dari 157 pada seluruh tahun 2021 kepada 1,240 dalam separuh pertama 2022. Malah, 42.1 peratus daripada semua aduan ini difailkan terhadap AirAsia.

Akan tetapi, Setiausaha Agung Pergerakan Pengguna Malaysia, Encik Sukhdave Singh menyifatkan Mavcom sebagai agensi yang ‘tidak bertaring’ dalam menangani aduan orang ramai yang bertimbun ini.

Dalam laporan berita minggu lalu beliau berkata, “Mavcom, sebagai sebuah agensi yang diamanahkan untuk melindungi kepentingan pengguna, nampaknya tiada taring. Kami melihat ini semasa tempoh Covid19 yang lalu di mana pengendali syarikat penerbangan pada mulanya tidak mengendahkan permintaan untuk bayaran balik, namun setelah mendapat bantahan dari pihak awam, mereka menawarkan kredit perjalanan dan baucar yang amat terhad, dan ini menyebabkan ramai pengguna masih tidak berpuas hati.”

Beliau menambah, “Susulan ini, AirAsia X mendakwa bahawa 270,000 penumpang yang terjejas telah menerima balik bayaran mereka. Tetapi siapa yang boleh mengesahkan ini? Kami, di Pergerakan Pengguna Malaysia, terus menerima aduan bahawa masih ada orang yang menunggu bayaran balik mereka. Sebenarnya, saya sendiri masih menunggu bayaran balik saya untuk penerbangan yang dibatalkan oleh AirAsia.”

Hasrat orang ramai cuma mahu melihat syarikat penerbangan, bukan hanya AirAsia untuk menyingsing lengan baju mereka dan meningkatkan keupayaan operasi syarikat. Lagipun, kita di Malaysia terkenal dengan sifat ramah dan mesra. Malangnya, daripada perkhidmatan yang mesra, kita sebagai pengguna disajikan dengan perkhidmatan yang tidak mesra sama sekali.

Apabila kita mengeluarkan duit untuk terbang ke destinasi pilihan kita, kita ingin merasai keselesaan dan keyakinan bahawa syarikat penerbangan itu tidak akan membatalkan penerbangan atau melewat-lewatkan waktu penerbangan. Kembalikan maruah dan integriti ketika melayani pelanggan anda. Apabila anda berhutang wang untuk perkhidmatan yang tidak diberikan, bayaran balik tunai perlu dibuat dengan cepat dan dengan jumlah sepenuhnya.

Prosedur teknikal dan keselamatan mesti dipatuhi sepanjang masa. Ini akan memulihkan keyakinan pelanggan anda dan mendapatkan semula kesetiaan yang telah hilang.

Mavcom mempunyai peranan penting untuk melindungi orang ramai, bukannya bertindak secara ala kadar setiap masa.

Hamzah Ishak, adalah pembaca Ekonomi Rakyat.

Pandangan di dalam artikel ini tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi Ekonomi Rakyat

Share via
Copy link